A csapatmunkában a tagok képességei kiegészítik egymást, fenntartják az egyéni és kölcsönös felelősséget, valamint a célok iránti erős közös elkötelezettséget. Ennek eredményeképpen nagyobb teljesítményt, termelékenységet és személyes elégedettséget érnek el.

Mi is a csapatmunka fogalma?

A csapatmunka fogalmát úgy határozzák meg, mint az egymást kiegészítő készségekkel rendelkező emberek csoportját, akik közös cél és közös megközelítés mellett kötelezték el magukat, amelyért egymást tartják felelősnek.

Miért éri meg csapatban dolgozni?

A csapatmunka előnyei tagadhatatlanok. A jól összetartó csapatban végzett munka mind az egyének, mind a szervezetek számára fontos előnyökkel jár.

Meg kell azonban jegyezni, hogy ahhoz, hogy egy csapat élvezhesse ezeket, jól szervezettnek kell lennie. Ezenkívül a kitűzött céloknak valóban közösnek kell lenniük, azokat minden tagnak meg kell értenie és el kell fogadnia.

Hatékony csapatmunka előnyei

Előnyök az egyének számára:

 • Hovatartozás – segít az egyéneknek, hogy valaminek a részének érezzék magukat.
 • Feszültség – a munka kevésbé feszült, kevésbé stresszes és kevésbé frusztráló, mivel mindenki megosztja.
 • Együttműködő tanulás és kreativitás – a tudás és az információ megosztása. A döntéshozatali folyamatban több nézőpont is megjelenik.
 • A gazdasági ösztönzők és a szakmai elismerés megosztott.
 • Nagyobb integrációt valósít meg az emberek között, elősegítve a kapcsolatok, a méltányosság, a barátság és az együttműködés fejlődését.

Előnyök a vállalatok és szervezetek számára:

 • Növekvő termelékenység – a közös döntéshozatal eredményeként nő a munka mennyisége és minősége. Ezen túlmenően a megállapodások elfogadottsága is nagyobb.
 • Nagyobb elfogadás – az egész csapat részvételével hozott döntések szélesebb körben elfogadottabbak, mint az egyének által hozott döntések.
 • Erősödik a kollektív szellem és a szervezet iránti elkötelezettség.
 • A munkavállalók közötti tudás- és információáramlás fokozódik, ami jobb ötleteket és döntéseket eredményez.
 • A sokszínűbb nézőpontok a problémák új megközelítési módjaihoz vezetnek.
 • Növekszik a többi munkavállaló nézőpontjának megértése.
 • A vállalat munkatársainak felhatalmazása és elkötelezettsége fokozódik.

Létezik rossz csapatmunka is?

A “csoport” és a “csapat” kifejezéseket gyakran felváltva használják.

Sok különbség van egy csoport és egy csapat között, különösen, ha az eredményekről van szó. Egy munkacsoport teljesítménye attól függ, hogy az egyes tagok mit tesznek. Ezzel szemben egy csapat teljesítménye magában foglalja az egyéni eredményeket és a közös munka eredményét.

Rossz csapatmunkának számít, ha valójában csoportként dolgozunk, ahol valaki megmondja, hogy a többieknek mit kell csinálniuk. Ilyenkor a felmerülő problémák megoldatlanul maradnak, és a felek sem érzik az alkotás és a munka szabadságát.

Sikeres csapatmunka aranyszabályai

A következő felsorolást nevezhetnénk csapatmunka idézetnek is, mert egyszerre motivál és egyszerre működik.

Legyenek egyértelműek a célok

Nincs annál rosszabb, mint amikor a csapattagok más-más célért dolgoznak.

Mindenki tudja, hogy mi a feladata

Ha az első pillanattól fogva nyíltan közöljük a csapattagok feladatát, akkor sokkal gyorsabban megy a munka.

Hibázni lehet, de meg kell tanulnia az építő kritikát.

Motiváló környezet és társaság

Csak akkor lesz jó a csapatmunka, ha mindenki jól érzi magát.

Ne legyenek kivételek: mindenkin egyenlő teher.

Ha valakinek túl nagy a felelőssége, akkor a többiek elkényelmesednek, a másik pedig szenved. A csapat azonban együtt nyer vagy együtt bukik el.

Ne legyenek kivételek, akik nem csinálnak semmit.

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor a csapat egyik tagja egész nap kávézgat. Mindenki végezze el a feladatát.

Legyünk nyitottak vezetőként is

Még a csapatban is lesznek olyan emberek, akik erősebb karakterrel rendelkeznek. Nekik meg kell tanulniuk, hogy nem állnak a többiek fölött.

Az elismerés visz előre.

A köszönöm után a dicséret a legnehezebb. Gyakoroljuk, hogy még jobb legyen a csapat.

Ha valami nem működik, akkor változtassunk rajta.

Nem kell a régi hibák miatt sírni, mindig változtathatunk.

Folyamatos kontroll.

Figyeljük a fentieket és ha kell avatkozzunk közbe!

Hogyan hozzunk létre hatékony és sikeres csapatot?

A csapatot támogatni kell. A vezetőknek folyamatos fejlesztési intézkedésekkel kell irányítaniuk a csapatot!

 1. Tűzzünk ki világos és érthető célokat minden tag számára. Mindenkinek tudnia kell, hogy mit várnak el tőle.
 2. Hozzáértő egyénekből építsük fel a csapatot. Hasznos képességekkel rendelkező tagokra lesz szükség, akik rendelkeznek a kívánt készségekkel és ismerettel.
 3. Kölcsönös bizalom kiépítése és fenntartása a tagok között.
 4. A csapattagok közötti jó belső kommunikáció ösztönzése. Gyorsan és hatékonyan kell megosztaniuk egymással az ötleteiket és érzéseiket.
 5. Tárgyalási lehetőség. A tagoknak képesnek kell lenniük arra, hogy szembenézzenek egymással és kibékítsék a nézeteltéréseiket.
 6. Tartsuk fenn a megfelelő és megújult vezetést: irányítsuk és támogassuk a csapatot anélkül, hogy főnökösködnénk. Segítenünk kell őket abban, hogy felismerjék a teljes potenciáljukat, növeljék az önbizalmukat és a lehető legtöbbet hozzák ki a képességeikből.
 7. Biztosítsunk támogató munkakörnyezetet a szervezet minden részéből. Kínáljunk megfelelő képzést, adjuk meg a szükséges erőforrásokat, a csapat tevékenységét elismerő és jutalmazó ösztönző programokat.

Tippek a közös munkához

A vezetőknek meg kell érteniük, hogy ki milyen egyéni erősségeket hoz a csapatba, ezeket szem előtt tartva kell kiválasztaniuk a csapattagokat, és olyan munkamegosztást kell végezniük, amely megfelel az általuk prefererált stílusoknak.

Íme kilenc szerep egy munkacsoportban:

 • Integrátor: Koordinál és integrál.
 • Alkotó: Kreatív ötleteket kezdeményez.
 • Tanácsadó: További információk keresésére ösztönöz.
 • Védelmező: Vívja a külső csatákat.
 • Ellenőr: Megvizsgálja a részleteket és betartatja a szabályokat.
 • Producer: Irányt ad és nyomon követi az eseményeket.
 • Szervező: struktúrát biztosít.
 • Tanácsadó: A lehetőségek széles körű elemzését nyújtja.
 • Promoter: Segíti az ötleteket, ha egyszer már elindították.

Megfelelő szoftverek használata

A mai technológia mellett egyre könnyebb fenntartani a közös munkát. Az a legjobb, ha mindenki látja, hogy min dolgoznak együtt, ez egyszerre motiválja és megnyugtatja az embereket.

Nézzük a leggyakrabban használt alkalmazásokat:

Asana: számítógépen, telefonon és tableten is elérhető, az internetnek hála azonnal megkapjuk az értesítéseket. Nem baj, ha nem ülünk a számítógép előtt, könnyen nyomon követjük a feladatokat. Igazi csapatmunka app, látjuk, hogy mit csinálnak a többiek, és biztosan nem felejtjük el a határidőket.

Trello: itt is elérjük a számítógépes és a telefonos appot. A feladatok színes kártyaként jelennek meg, amihez dokumentumot, képet és időpontot is csatolhatunk. A csapatban mindenki nyomon követheti, hogy éppen hol tart, valamint az új feladatokat is fel lehet vinni.

Covid idején Google Meet, Skype a kommunikációhoz. Ezekkel a programokkal olyan, mintha mindenki az irodában ülne. Nemcsak megbeszéléshez, hanem egy kis csapatépítéshez is felhasználhatjuk.

Csapatépítő programok szervezése

Ma rengeteg közös programból választhatunk. A borkostolás, a kalandparkok, a kirándulások és az escape room-ok is a kedvencek között szoktak lenni a vacsorák és az ebédek mellett. Nyáron ellátogathatunk a vízi parkokba, télen pedig szervezhetünk közös síelést.

A csapatmunkát az jellemzi, hogy tagjai együttműködnek egymással és megosztják egymással az információkat. Emellett szembenéznek a nézeteltérésekkel és félreteszik a személyes érdekeket mindenki javára. A közös erőfeszítés olyan teljesítményt eredményez, amely nagyobb, mint az egyéni eredmények összege. A csapatmunkát mindig a csapat tagjai teszik naggyá, akik együtt szó szerint bármit elérnek.

És a végére motiváló idézetek csapatmunkáról

A tehetség játékokat nyer, de a csapatmunka és az intelligencia bajnokságot nyer. – Michael Jordan

Nagyszerű dolgokat az üzleti életben soha nem egy ember csinál. Egy csapat ember végzi. – Steve Jobs

Minden alkalommal, amikor valaki nálad jobbal dolgozol együtt, te magad is jobbá válsz. – Lady Gaga

Az emberiség (és az állatvilág) hosszú múltja domborodik ki azokban, akik a leghatékonyabban képesek tanulni, együttműködni és improvizálni. – Charles Darwin

Nem a legokosabb ember vagyok a világon, de megvan rá a képességem, hogy okos kollégákat válasszak magam mellé. – Franklin D. Roosevelt